Ярий ячмінь – це достойний представник продовольчих культур. Він є популярною складовою корму для тварин, застосовується у виробництві перлової і ячної круп, у пивоварінні. Ключовою особливістю цього виду ячменю є високий вміст клітковини і білкових сполук.
Багато досвідчених агрономів при купівлі посівного матеріалу ячменю керуються правилом: «чим раніше – тим краще» і закуповують насіння відразу після збору врожаю, при плануванні наступного сільськогосподарського року. В процесі вибору беруть до уваги максимально широкий спектр характеристик культури, зокрема її потенціал врожайності.
А не помилитися з вибором ячменя посівного допоможуть менеджери-агрономи Арт Агро. Телефонуйте!
Якщо порівнювати ячмінь з іншими зерновими культурами, то він вигідно вирізняється серед них за показниками посухостійкості і продуктивністю за використання на виробництво одиниці органічної речовини. Строк вегетаційного періоду є варіативним в залежності від сорту та умов вирощування, але тримається у межах 85–110 днів. Через 5-7 днів після закривання ґрунтом з’являються сходи, а пагон кущіння утворюється на протязі 2-3 тижнів.
Процес кущіння припиняється після виходу рослин в трубочку, а за 46-48 днів після появи сходів повністю формуються колоски.
Процес зрілості зерен поділяють на три фази:
Молочну. Зерно має зелений колір, з білою рідиною всередині. Вологість тримається на показнику 50%. Молочна фаза починається через 12-15 днів після запилення квітки.
Воскову. Зерно набуває жовтого кольору. Вологість знижується до 30%. Ця фаза настає на 8-12 день після молочної.
Тверду. Маса зерен перестає збільшуватися, вологість падає до 16%, культуру варто жнивувати.
На посівних площах нашої держави представлений великий спектр сортів ярого та озимого ячменю, частину з них використовують на українському ринку, в той час як іншу частину експортують до інших країн. За даними Європейської комісії, світовий зерновий ринок на 13% складається з українського ячменю.
На формування ціни на ячмінь впливають такі фактори:
- Попит на культуру на міжнародному ринку;
- Кількості пропозицій від експортуючих країн;
- Якості продукту, що визначається за базисними показниками вологості, зернових та сміттєвих домішок;
- супутніх витрат на купівлю посівного матеріалу, добрив, палива для техніки задіяної в посіві і обробці ячменю;
На експортні ціни на ячмінь впливають такі фактори:
- посівні площі відведені під культуру у країн, що є основними експортерами ячменя;
- кліматичні умови, які впливають на показник врожайності, у всіх країнах експортерах-культури;
- запит на український ячмінь, що залежить від його якісних показників, підтверджених сертифікатами;
- питання логістики та виду транспорту, який використовують (судна, залізницю, або вантажні авто);
- курси валют.
Арт агро допоможе обрати найвигідніші пропозиції посівного ячменю в Україні. Телефонуйте!
Більшість сортів ячменю в змозі витримати короткочасні заморозки на поверхні ґрунту, але мінімально допустима температура для нормального проростання насіння +1–2 ° С.
Новітнє насіння ячменю на посів має різні періоди вегетації, що полегшує процес вибору і гарантує високу врожайність.
Найвдаліший для вашої посівної зони сорт вам допоможуть обрати менеджери-агрономи компанії Арт Агро, телефонуйте!