Ячмінь посівний на 2023 рік: стратегія досвідчених агрономів

Ярий ячмінь – це достойний представник  продовольчих культур. Він є популярною складовою корму для тварин, застосовується у виробництві перлової і ячної круп, у пивоварінні.  Ключовою особливістю цього виду ячменю є високий вміст клітковини і білкових сполук.

 

Багато досвідчених агрономів при купівлі посівного матеріалу ячменю керуються правилом: «чим раніше – тим краще» і закуповують насіння відразу після збору врожаю, при плануванні наступного сільськогосподарського року.  В процесі вибору беруть до уваги максимально широкий спектр характеристик культури, зокрема її потенціал врожайності.

 

А не помилитися з вибором ячменя посівного допоможуть менеджери-агрономи Арт Агро. Телефонуйте!

 

 Купити ячмінь посівний виходячи з вегетативного періоду

 

Якщо порівнювати ячмінь з іншими зерновими культурами, то він вигідно вирізняється серед них за показниками посухостійкості і продуктивністю за використання на виробництво одиниці органічної речовини.  Строк вегетаційного періоду є варіативним в залежності від сорту та умов вирощування, але тримається у межах 85–110 днів. Через 5-7 днів після закривання  ґрунтом з’являються сходи, а пагон кущіння утворюється на протязі 2-3 тижнів.

 

Процес кущіння припиняється після виходу рослин в трубочку, а за 46-48 днів після появи сходів повністю формуються колоски.

Процес зрілості зерен поділяють на три фази:

Молочну. Зерно має зелений колір, з білою рідиною всередині. Вологість тримається на показнику 50%. Молочна фаза починається через 12-15 днів після запилення квітки.

Воскову. Зерно набуває жовтого кольору. Вологість знижується до 30%. Ця фаза настає на 8-12 день після молочної.

Тверду. Маса зерен перестає збільшуватися, вологість падає до 16%, культуру варто жнивувати.

Ячмінь насіннєвий ціна: як формується?

На посівних площах нашої держави представлений великий спектр сортів ярого та озимого ячменю, частину з них використовують  на українському ринку, в той час як іншу частину експортують до інших країн. За даними Європейської комісії, світовий зерновий ринок на 13% складається з українського ячменю.

 

На формування ціни на ячмінь впливають такі фактори:

 

-   Попит на культуру на міжнародному ринку;

-   Кількості пропозицій від експортуючих країн;

-   Якості продукту, що визначається за базисними показниками вологості, зернових та сміттєвих домішок;

-   супутніх витрат на купівлю посівного матеріалу, добрив, палива для техніки задіяної в посіві і обробці ячменю;

 

На експортні ціни на ячмінь впливають такі фактори:

 

-   посівні площі відведені під культуру у країн, що є основними експортерами ячменя;

-   кліматичні умови, які впливають на показник врожайності, у всіх країнах експортерах-культури;

-   запит на український ячмінь, що залежить від його якісних показників, підтверджених сертифікатами;

-   питання логістики та виду транспорту, який використовують (судна, залізницю, або вантажні авто);

-   курси валют.

 

Арт агро допоможе обрати найвигідніші пропозиції посівного ячменю в Україні. Телефонуйте!

Насіння ячменю на посів: що ще варто знати?

Більшість сортів ячменю в змозі витримати короткочасні заморозки на поверхні  ґрунту, але мінімально допустима температура для нормального проростання насіння +1–2 ° С.

Новітнє насіння ячменю на посів має різні періоди вегетації, що полегшує процес вибору і гарантує високу врожайність.

Найвдаліший для вашої посівної зони сорт вам допоможуть обрати менеджери-агрономи компанії Арт Агро, телефонуйте!

Читайте також