Створюються умови для рівномірного дозрівання рослин культур на момент збирання врожаю, що дає змогу розпочати збирання врожаю в середньому на 8–12 днів раніше.
Забезпечується знищення бур’янів.
Знижується вологість продукції, як наслідок, економія витрат енергії на досушування.
Обмежується поширення хвороб культур.
Оптимізуються терміни збирання врожаю.
Зменшуються втрати зерна при збиранні на 30-50%.
ЗЕРНОВІ
Десикацію пшениці та ячменю слід проводити за 10-15 днів до збору врожаю, при цьому культура повинна дозріти мінімум на 80%, а вологість має бути не більшою, ніж 30%.
Рекомендовано для застосування на посівах зернових колосових культур десиканти на основі таких діючих речовин, як: калійна сіль гліфосату, ізопропіламінна сіль гліфосату.
Завдяки десикації зернових колосових культур (за рахунок зменшення вологості зерна та його засміченості) підвищується якість зерна.
Насіннєві посіви не обробляють десикантами для запобігання зниження якості насіння.
СОНЯШНИК
Десикацію варто проводити за вологості 35%, коли задня сторона кошика червона, а побуріння складає 75%.
У роки з епіфітотійними спалахами десикацію доцільно проводити за умови пожовтіння зворотного боку кошиків і появи на них перших проявів хвороби, але не раніше ніж вологість знизиться на 40–42% в один термін, без перерв, щоб локалізувати осередки зараження в полі та попередити розповсюдження хвороби.
Якість і олійність насіння після десикації зазвичай дещо підвищуються завдяки прискоренню дозрівання відсталих у розвитку рослин та зниженню витрат жирів і вуглеводів на дихання у підсушеного насіння.
Десикація забезпечить припинення розвитку білої, сірої гнилей, фузаріозу й фомопсису.
КУКУРУДЗА
Сигналами для старту десикації є прожилкове пожовтіння верхніх двох листків культури, вологість зерна близько 36%, наявність у зернівці «чорної точки», яка дуже чітко помітна при основі зернівки. (В цей період маса 1000 насінин близька до максимуму і рух пластичних речовин у зерні припиняється.)
Як десикант для кукурудзи доцільно використовувати препарати на основі гліфосату, які починають діяти на 10–14-й день після обробки.
Десикацію не ефективно проводити в жовтні, коли середньодобова температура опускається нижче +15°С, адже десикант не впливає напряму на вологовіддачу зерна, а просто висушує стебло і обгортку качана.
ГРЕЧКА
Десикацію зазвичай проводять за 2 тижні до збирання, коли 70% коробочок побуріли.
Завдяки десикації не потрібно вдаватися до роздільного методу збирання, провівши його в оптимальні терміни.
Через особливості морфології культури для десикації краще використовувати системні препарати.