Особливості десикації

ПЕРЕВАГИ ДЕСИКАЦІЇ:

  • Створюються умови для рівномірного дозрівання рослин культур на момент збирання врожаю, що дає змогу розпочати збирання врожаю в середньому на 8–12 днів раніше.
  • Забезпечується знищення бур’янів.
  • Знижується вологість продукції, як наслідок, економія витрат енергії на досушування.
  • Обмежується поширення хвороб культур.
  • Оптимізуються терміни збирання врожаю.
  • Зменшуються втрати зерна при збиранні на 30-50%.

 

ЗЕРНОВІ

  • Десикацію пшениці та ячменю слід проводити за 10-15 днів до збору врожаю, при цьому культура повинна дозріти мінімум на 80%, а вологість має бути не більшою, ніж 30%.
  • Рекомендовано для застосування на посівах зернових колосових культур десиканти на основі таких діючих речовин, як: калійна сіль гліфосату, ізопропіламінна сіль гліфосату.
  • Завдяки десикації зернових колосових культур (за рахунок зменшення вологості зерна та його засміченості) підвищується якість зерна.
  • Насіннєві посіви не обробляють десикантами для запобігання зниження якості насіння.

 

СОНЯШНИК

  • Десикацію варто проводити за вологості 35%, коли задня сторона кошика червона, а побуріння складає 75%.
  • У роки з епіфітотійними спалахами десикацію доцільно проводити за умови пожовтіння зворотного боку кошиків і появи на них перших проявів хвороби, але не раніше ніж вологість знизиться на 40–42% в один термін, без перерв, щоб локалізувати осередки зараження в полі та попередити розповсюдження хвороби.
  • Якість і олійність насіння після десикації зазвичай дещо підвищуються завдяки прискоренню дозрівання відсталих у розвитку рослин та зниженню витрат жирів і вуглеводів на дихання у підсушеного насіння.
  • Десикація забезпечить припинення розвитку білої, сірої гнилей, фузаріозу й фомопсису.

 

КУКУРУДЗА

  • Сигналами для старту десикації є прожилкове пожовтіння верхніх двох листків культури, вологість зерна близько 36%, наявність у зернівці «чорної точки», яка дуже чітко помітна при основі зернівки. (В цей період маса 1000 насінин близька до максимуму і рух пластичних речовин у зерні припиняється.)
  • Як десикант для кукурудзи доцільно використовувати препарати на основі гліфосату, які починають діяти на 10–14-й день після обробки.
  • Десикацію не ефективно проводити в жовтні, коли середньодобова температура опускається нижче +15°С, адже десикант не впливає напряму на вологовіддачу зерна, а просто висушує стебло і обгортку качана.

 

ГРЕЧКА

  • Десикацію зазвичай проводять за 2 тижні до збирання, коли 70% коробочок побуріли.
  • Завдяки десикації не потрібно  вдаватися до роздільного методу збирання, провівши його в оптимальні терміни.
  • Через особливості морфології культури для десикації краще використовувати системні препарати.
Читайте також

Часткова компенсація вартості закупленого насіння

ТОВ "ТК АРТ-АГРО" приймає участь в програмі отримання часткової компенсації вартості закупленого насіння...